שנת 2025
גנים פרטיים בישראל הצטרפו ליוזמת "הגן הקשוב" שהחלה בגנו של מר. שלווה חולרה מרמת השרון. בראיון מספר שלווה על הדרך בה הוא מדבר ("בגובה העיניים") עם ההורים שחוששים לתת ריטלין לילדיהם ומזמין את כולם לבוא ולקחת חלק ביוזמה.
השנה פורסמה לראשונה הידיעה אודות הגן "גנקשוב" ברמת השרון שלא מאפשר רישום לילדים בעלי הפרעות קשב וריכוז אם אינם נוטלים ריטלין. כל בוקר גנקשוב מתחיל ב"מסדר ריטלין", במסגרתו הגננת בודקת שכל מי שצריך ריטלין, אכן לקח אותו ורק אז מתחילים את היום. תוך זמן קצר התפשטה היוזמה שנראתה אז אולי תמוהה בעיניי חלק מההורים, והיום היא מונה 350 גנים מחתימים את ההורים על מסדר ריטלין חובה כתנאי לרישום לגן. מר. חולרה נרגש מהצלחת היוזמה וממשיך לקדם אותה במרץ.
מעטות התרופות שזכו לפופולאריות ופרסום נרחב כמו הריטלין - תרופה שנמצאת בשימוש כבר למעלה מ-60 שנה. למרות המתנגדים והפצת שמועות ללא בסיס מדעי, נראה כי ברוב המקרים התרופה עוזרת ואף הכרחית!
האבחון של הפרעות קשב וריכוז נעשה בגילאים מוקדמים יותר ויותר, וכיום גם ילדים בגילאי הגן מאובחנים כבעלי הפרעות קשב וריכוז. לאור ריבוי מקרי ADHD משרד הבריאות ממליץ על מתן טיפול ריטלין לילדים המאובחנים כבעלי הפרעות קשב וריכוז, כבר בגילאי הגן, על מנת להקטין את הסיכון של היווצרות חרדה או דיכאון על רקע תחושת הכישלון שמלווה הפרעת קשב וריכוז.
בשנת 2011, אישר האיגוד האמריקאי לרפואת ילדים לתת ריטלין לילדים מעל גיל 4. בשנת 2020 ריטלין דור שלוש אושר לילדי ישראל כבר מגיל שלוש שנים! התכשיר המשופר נענה לכל הדרישות של משרד הבריאות הישראלי וקיבל את האישורים הרגולטוריים בהתאם.
ומה עם המתנגדים?
אכן יש קבוצות המתנגדות למתן טיפול תרופתי בגיל צעיר כל כך. גם ברשתות החברתיות קיימת התארגנות נגד הנושא: "ריטלין - בחירה מושכלת", "ריטלין - סוף עידן התמימות" ועוד. הפתרון קרוב מתמיד: אחרי לחץ בלתי פוסק - פייסבוק הצהירה כי תחסום ותסתיר תוכן של מתנגדי הריטלין. "אנו מסירים תוכן שמפר את הסטנדרטים הקהילתיים שלנו. אנו בוחנים אמצעים נוספים כדי להילחם בבעיה, כולל צמצום או הסרה של תוכן כזה מההמלצות". הבסיס למתנגדים מהווה בעצם מחקר שקרי על שם ג'ון הופקינס שנערך בבולטימור. הוא בחן את השפעת הריטלין על ילדים בני 3-5 הסובלים מהפרעות קשב וריכוז, וטען כי יעילותה של התרופה בגילאים אלה אינה גדולה. המחקר ניסה להציג שאין כל הבדל בין ילדים שנטלו תרופות בגילאים צעירים אלה, לבין כאלה שלא. לימים התגלה שהמחקר נוהל בצורה שערורייתית, כלל מספר נבדקים קטן ותוצאותיו זויפו. חשוב לציין, כי בשנת 2020 המאמר הוסר רשמית.
"צריך להפריד בין שני דברים. מתנגדי הריטלין מובילים שמעבירים מידע שגוי ובין הורים חוששי ריטלין שקראו את המידע הזה" אומר ד"ר שטותקין. "אנחנו שם בשביל ההורים כי כשהרופא מגיע לגן ומדבר בגובה העיניים עם ההורה כמו שאנחנו עושים, מאוד קל לתת את המידע, להראות שאין שום אינטרס של ביג פארמה, שבאנו רק לעזור. וזה היופי של המיזם, אנחנו הופכים הורים בורים להורים קשובים.
ידוע כי אצל הילדים הסובלים מבעיות קשב וריכוז יש חוסר איזון במוליכים עצביים שקשורים ליכולת כמו ריכוז. התרופה מתקנת את חוסר האיזון הזה ופועלת כתרופה מעוררת בעלת השפעות חיוביות על מצב הרוח. על אף שאופן הפעולה של התרופה אינו ברור, מחקרים מראים כי היא עוזרת לשיפור הריכוז, תורמת לשיפור ההישגים ומעלה את ההערכה העצמית. ריטלין שלב שלוש מאפשר לילדים בעלי הפרעת קשב וריכוז להתמקד בלימודים ומבטיח עתיד טוב ומוצלח הרבה יותר!
בימים הקרובים היוזמה אף מעלה הילוך:
בשבוע הבא תוגש הצעת חוק במטרה לעודד שימוש בריטלין של ילדי ישראל. לפי ההצעה, משרד הבריאות יחויב לנהל מעקב אחר ילדי ADHD שעדיין לא מקבלים טיפול בריטלין, להתריע על כך בכתב בפני הוריהם, ואם ההתראה לא תעזור - ההורים יזומנו למפגש הסברה מיוחד שבסיומו יתבקשו לחתום על טופס סירוב. הורה שיתעלם מכך יהיה חשוף לסנקציה כלכלית. בנוסף, ההצעה מאפשרת למשרד הבריאות להרחיק ממוסדות חינוך ילדים שפוגעים בלימודים סדירים של שאר הכיתה.
יועץ המשפטי לממשלה קבע: לפי פקודת בריאות העם שעודכנה ב- 2020 בעקבות חוק חיסון חובה, למשרד הבריאות יש סמכות מלאה להחליט במקום ההורים כאשר מדובר בילדים שנמצאים במסגרת מוסד חינוכי ממלכתי. לפי כך אין בעיה לקדם יוזמה ברוכה כמו זו שתשפר משמעותית את רמת קשב וריכוז במדינת ישראל.
Comments